verduurzamings­maatregelen

hergebruik bouwmaterialen

Hier vind je informatie over de verduurzamingsmaatregelen, opgedeeld in verschillende thema’s. Naast beschrijvingen en toelichtingen vind je hulpmiddelen, onderzoeken en praktijkvoorbeelden. De informatie is ingedeeld in thema’s Nieuwbouw, Renovatie en Circulair. Er komen binnenkort meer thema’s bij.

Aan de slag met Verduurzamingsmaatregelen

Renovatie: 75% van het zorgvastgoed is van 2009 of eerder. Een groot deel van dit vastgoed zal nog minimaal éénmaal gerenoveerd worden voordat het gesloopt wordt. Benut dan de kansen voor energiebesparing. Een renovatie heeft tevens minder milieu-impact ten gevolge van grondstoffen dan nieuwbouw.

Nieuwbouw: Tussen nu en 2050 willen zorgorganisaties 60 tot 75% van het bestaande zorgvastgoed vervangen. Het is belangrijk om snel toe te werken naar fossielvrije en energieneutrale nieuwbouw. Dat voorkomt dat deze gebouwen voor 2050 nogmaals aangepast moeten worden om aan de eisen te voldoen.

Circulair (ver)bouwen: Nu het energiegebruik van gebouwen steeds lager wordt, vormen de CO2-emissies ten gevolge van bouw en bouwmaterialen een steeds groter deel van de CO2-emissies over de totale levensduur. Daarom is circulair bouwen en verbouwen belangrijk. 

De thema's van maatregelen

Renovatie

Kennis, informatie en praktijkvoorbeelden over verduurzaming met renovatieprojecten.

nieuwbouw

Kennis, informatie en praktijkvoorbeelden over verduurzaming met nieuwbouwprojecten.

Verwarming

Kennis, informatie en voorbeelden over de keuze en toepassing van verwarming

isolatie

Kennis, informatie en voorbeelden over de keuze en toepassing van isolatie

koeling

Kennis, informatie en voorbeelden over de keuze en toepassing van koeling

circulair (ver)bouwen

Kennis, informatie en praktijkvoorbeelden over circulair bouwen en verbouwen.

online rondleidingen

Zo kun je tientallen verduurzamingsmaatregelen in zorgorganisaties van dichtbij bekijken. Je kan zo in de technische ruimtes, werkruimtes, woonappartementen, operatiezalen, kantoren, tuinen, bij de nieuwbouw en zelfs op het dak komen.  Kijk letterlijk rond in de ruimtes door uniek 360-graden foto’s. Krijg toelichting van de betrokken experts alsof je een privé-rondleiding krijgt.

Meer over EVZ

Goed op de Kaart

De brancheorganisaties roepen alle zorgorganisaties op om een actuele, complete, vastgestelde CO2-routekaart op te sturen naar EVZ. De status van ingeleverde routekaarten staat op de ZorgDuurzaamKaart.