De zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de CO2-emissies in Nederland. Er is dus een duidelijke noodzaak om te verduurzamen. In het klimaatakkoord staan de doelen voor het maatschappelijk vastgoed: 55% CO2-emissiereductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Deze doelstelling geldt ook voor de zorg. Om de doelen te behalen, wordt van alle eigenaren van maatschappelijk vastgoed gevraagd een CO2-routekaart te hebben.
Het hebben van een CO2-routekaart geeft een organisatie grip op het strategische proces om te komen tot duurzaam vastgoed. Door een lange-termijn visie te koppelen aan wettelijke verplichtingen en natuurlijke onderhoudsmomenten wordt verduurzaming onderdeel van het beleid in plaats van een storende factor.
De CO2-routekaart geeft inzicht in de toekomstige besparingen op energie en energiekosten en de daarvoor benodigde investeringen. Dat is belangrijke input voor het financieel beleid en risicobeheersing.
De CO2-routekaart geeft helder inzicht in de benodigde investeringen voor verduurzaming èn de besparingen die het oplevert. Door de borging in beleid (noodzakelijk onderdeel van de routekaart) is het een zeer bruikbaar als onderbouwing van financieringsplannen en aanvragen voor subsidie. Je kan de routekaart ok gebruiken voor een DUMAVA subsidieaanvraag.
Met de CO2-routekaart geeft een zorgorganisatie een adequaat beeld van de verduurzamingsstrategie voor het vastgoed. Door de gekoppelde bestuursoplegger wordt het door steeds meer partijen gezien als valide beleidsdocument. Daarmee is het geaccepteerd voor een aantal wettelijke, administratieve verplichtingen en subsidie-aanvragen. Zo kan CO2-routekaart administratieve lasten voor vastgoedmanagement verlichten.
Lees wel steeds goed op welke manier de CO2-routekaart kan worden ingezet. Soms is aanvulling of omzetting nodig. Lees verder over gebruik van de CO2-routekaart voor:
Daarnaast wordt er door de breed gesteunde Green Deal Duurzame Zorg van alle deelnemende zorgorganisaties een CO2-routekaart verlangt.
Zorgbranches (VGN, de Nederlandse GGZ, ActiZ, NVZ en NFU) hebben voor de vrijwillige routekaart-aanpak gekozen om strengere wetgeving te voorkomen. Om deze handelingsvrijheid te behouden is het belangrijk dat alle zorgorganisaties een portefeuilleroutekaart opstellen en opsturen naar EVZ. Zo kunnen we een actueel sectorbreed beeld schetsen van de voortgang van de klimaataanpak in de zorg. Daarmee kunnen we knelpunten signaleren en aanbevelingen doen voor beleid.
Meer routekaarten nodig
In het klimaatakkoord van Parijs staan de volgende doelen voor het maatschappelijk vastgoed: 55% CO2-emissiereductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Deze doelstelling geldt ook voor de zorg. Andere doelstelling is het energieverbruik terug te brengen naar (gemiddeld) 80kWh per m2.
Om dit op een betaalbare manier te bereiken maak je het zoveel mogelijk onderdeel van je strategische vastgoedplanning. Zo kun je de noodzakelijke aanpassingen (maatregelen) zoveel mogelijk inplannen op natuurlijke momenten.
De CO2-routekaart met CO2-reductietool en bestuurlijke oplegger is ontwikkeld om deze langetermijn-planning te faciliteren. Hiertoe bevat de tool gedegen en onderbouwde berekeningen voor de investeringen en de besparingen die dat oplevert, zowel in energieverbruik als kosten.
Maandelijks actualiteiten ontvangen
Blijf op de hoogte van de CO2-routekaart en duurzaam zorgvastgoed met de EVZ nieuwsbrief.
Copyright © 2024 – Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Colofon | Cookiebeleid
De brancheorganisaties roepen alle zorgorganisaties op om een actuele, complete, vastgestelde CO2-routekaart op te sturen naar EVZ. De status van ingeleverde routekaarten staat op de ZorgDuurzaamKaart.