Hoe maak ik een CO2-routekaart Care?

Verslag en presentatie webinars routekaarten care 2022

Stappen

Een CO2-routekaart maak je door een plan op te stellen voor CO2-reductiemaatregelen voor het vastgoed van je zorgorganisatie en de bestuurlijke ondersteuning voor het plan vast te leggen. Lees hoe je dit aanpakt in 5 stappen.

1. Kies een instrument voor het CO2-reductieplan

Voor een CO2-routekaart heb je een instrument nodig waarmee je energiebesparende maatregelen kunt inplannen en vervolgens het effect ziet op kosten, baten, energiebesparing en CO-reductie.

  • Voor cure is door TNO een invulformat ontwikkeld met een rekentool voor berekening van de CO2-emissies. Lees verder over routekaart opstellen voor cure.
  • Voor care en revalidatie is er de CO2-reductietool. Deze is ontwikkeld door Milieu Platform Zorgsector en Stichting Stimular. Aan de slag met de CO2-reductietool.
  • Er zijn ook een andere tools, ontwikkeld door adviesbureaus. Deze kun je ook gebruiken om een routekaart op te stellen. Zie bijvoorbeeld dit praktijkvoorbeeld.

2. Invullen: van bekend naar onbekend

  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee.
  • Werk van groot naar klein. Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
  • Begin met het inplannen wat je al weet. Denk aan Erkende Maatregelen, maatregelen uit een EED-audit, of concrete plannen voor zonnepanelen.
  • Pak vervolgens de MJOP’s erbij: welke maatregelen zijn ingepland die energie besparen of waar ook een extra energiebesparende optie mogelijk is? Gebruik
    zo veel mogelijk natuurlijke momenten voor onderhoud en vervanging om ook energieacties op te pakken.
  • Ook leg je de verbinding met het strategisch huisvestingsbeleid. Welke plannen zijn er voor sloop-nieuwbouw, grootschalige renovatie en uitbreiden of afstoten van vastgoed? Neem panden die afgestoten of gesloopt worden ook mee in je routekaart. Dit heeft immers grote invloed op de CO2-uitstoot. Zie ook de veelgestelde vraag hierover.
  • Tot slot onderzoek je welke maatregelen nog meer nodig zijn om de doelen voor 2030 en voor 2050 te halen. Plan ze zoveel mogelijk in in combinatie met natuurlijke momenten voor onderhoud of vervanging.

Wat zijn goede doelen voor verduurzamen van vastgoed?

Het percentage CO2-reductie is geen handige maat om de ambities van een zorgorganisatie of -locatie te beoordelen. Stuur daarom op de volgende drie prestatie-indicatoren:

  1. het gebruik van fossiele brandstof in m3 aardgas per m2 gebruiksoppervlakte (GO)
  2. het totale energiegebruik, ofwel de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) in kWh per m2 GO
  3. de hoeveelheid zelf opgewekte stroom (% t.o.v. de hoeveelheid ingekochte stroom).

Webinar starten met de routekaart

Play Video

3. Tips bij het maken van een CO2-routekaart

4. Leg de bestuurlijke ondersteuning vast

Dit is belangrijk! Het bestuur is de verbindende schakel tussen strategie, financiering en uitvoering. Zonder vaststelling door bestuur blijft je routekaart een vrijblijvend plan. Bij het opstellen van een portefeuilleroutekaart en een duurzaamheidsstrategie voor het vastgoed van de organisatie is het dus belangrijk om het bestuur tijdig te betrekken.

Lees meer hierover: CO2-routekaart vastleggen in beleid

5. Toepassen, delen, monitoren

Is de CO2-reductietool (of andere tool) ingevuld en is het plan vastgesteld door het bestuur inclusief middelen? Dan is je CO2-routekaart compleet.

Nu kan je er als organisatie mee aan de slag en de CO2-routekaart gaan toepassen.

Opsturen naar EVZ

Stuur je CO2-routekaart ook op naar EVZ. Door zo veel mogelijk routekaarten te verzamelen kan EVZ laten zien hoe de zorgsector de verduurzamingsopgave oppakt en waar de knelpunten liggen. Dit doen we met de tweejaarlijkse analyse in de sectorale routekaart. Op deZorgDuurzaamkaart is van alle zorgorganisaties te zien wat de status is van hun CO2-routekaart.

Zo stuur je de routekaart op naar EVZ.

Opnemen in (D)MJOP

Met de routekaart als strategisch plan ga je de maatregelen doorvoeren naar tactisch niveau door ze over te nemen in het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP). Dit wordt dan meteen een D (duurzaam) MJOP.

Lees meer over het overnemen van de routekaart in je DMJOP.

Toepassen bij wettelijke verplichtingen en financiering

De CO2-routekaart is een belangrijk instrument dat kan worden ingezet bij zowel wettelijke verplichtingen als financiering.

Alle informatie, tools en voorbeelden vind je bij thema CO2-routekaart toepassen.

Verder lezen

Meer over EVZ

Goed op de Kaart

De brancheorganisaties roepen alle zorgorganisaties op om een actuele, complete, vastgestelde CO2-routekaart op te sturen naar EVZ. De status van ingeleverde routekaarten staat op de ZorgDuurzaamKaart.