Kliniek gebouwd van donormaterialen

Emergis, Dorine Peters (voormalig vastgoeddirecteur)

GGZ-instelling Emergis in Kloetinge, gemeente Goes, heeft een nieuwe kinder- en jeugdkliniek gerealiseerd. Voor de bouw is gebruik gemaakt van materialen van een  gedemonteerd kantoor van Rijkswaterstaat (RWS) in Terneuzen.

Materialen uit donorgebouw

Dorine Peters, voormalig vastgoeddirecteur van Emergis: “Uiteindelijk is ongeveer 80% van de materialen uit het voormalige RWS-kantoor hergebruikt. In het ontwerp van de nieuwe kliniek zijn onder meer de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, houten balken, houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt van het oude districtskantoor van RWS.

Opslag en upgrade van materialen

De materialen werden opgeslagen in een loods naast een werkleerbedrijf in Middelburg. Er moest nog heel wat gebeuren aan het geoogste materiaal. Dat is een geweldige klus gebleken voor de medewerkers van het werkleerbedrijf. Zij zorgden dat alle houten materialen dusdanig bewerkt werden, zodat ze als nieuw in de bouw ingezet konden worden.

Niet vanzelfsprekend goedkoper

Deze vorm van circulair bouwen heeft milieuvoordelen, maar is niet vanzelfsprekend goedkoper. Materialen moeten bijvoorbeeld tussentijds opgeslagen en getransporteerd worden. Dat brengt kosten met zich mee. Daar moet echt iets voor bedacht worden, zodat het net zo makkelijk wordt om gebruikte materialen te kopen als nieuwe. Maar omdat arbeid zo duur is, zal het in veel gevallen duurder zijn om een balk opnieuw te bewerken dan een nieuwe te kopen.”

Milieubelasting heffen op nieuwe materialen is een manier om hergebruik van materialen te stimuleren, denkt Peters. “Ons economische systeem is op dit moment nog niet ingericht op circulariteit en restwaarde van materialen. We zijn vervreemd van hergebruik; we willen alles nieuw. Terwijl het in de geschiedenis altijd heel gebruikelijk is geweest om materialen opnieuw te gebruiken.”

Bron: Duurzaam Gebouwd , juli 2019