Over EVZ

Leeswijzer

EVZ: Kenniscentrum voor duurzaam zorg­vastgoed

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) is het kenniscentrum voor het terugdringen van de CO2-uitstoot bij vastgoed in de zorg. Hiermee ondersteunen we de zorgsector bij het werk aan de klimaatdoelen: 55% CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050.

Portefeuille­routekaarten aanpak

Een belangrijke rol van EVZ is het faciliteren van de aanpak met portefeuilleroutekaarten. Via de website kunnen de benodigde bestanden hiervoor worden gedownload. EVZ geeft hulp en advies bij het opstellen van de CO2-routekaart en checkt alle opgestuurde routekaarten. Daarnaast publiceert EVZ vele kennisartikelen met duidelijke praktijkvoorbeelden en tips. Er worden bijeenkomsten en webinars georganiseerd om kennisuitwisseling te bevorderen.

EVZ luistert naar de behoefte van de sectoren voor de ontwikkeling van haar activiteiten. EVZ wordt uitgevoerd door Stichting Stimular, Milieuplatform Zorg en TNO. De activiteiten worden afgestemd met de brancheorganisaties NFU, NVZ, ActiZ, VGN en de Nederlandse ggz. Het EVZ is één van de pijlers van het Kennis- en Innovatieplatform Maatschappelijk Vastgoed.

Doelstellingen

In het klimaatakkoord van Parijs staan de volgende doelen voor het maatschappelijk vastgoed: 55% CO2-emissiereductie in 2030 en klimaatneutraal in 2050. Deze doelstelling geldt ook voor de zorg. Om in 2050 de CO2-uitstoot naar vrijwel nul te brengen en de wereldwijde temperatuurstijging te beperken, moet onder andere worden overgeschakeld naar fossielvrije energie.

Lees meer over de klimaatdoelen zorgsector.

Initiatiefnemers

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg is een initiatief van Stichting Stimular, Milieuplatform Zorg en TNO, die ook zorgdragen voor de uitvoering. Opdrachtgever is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees meer over de initiatiefnemers.

Partners en samenwerkingspartners

De partners van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg zijn de brancheorganisaties in de zorg: Actiz, de nederlandse ggz, VGN, NVZ en NFU.

Daarnaast wordt er samengewerkt met de eerstelijns- beroepsorganisaties en verenigingen zoals het KNMT, LHV en NHG.

Lees meer over de (samenwerkings)partners.

Bijdragers

Alle kennis, informatie en hulpmiddelen van EVZ zijn het resultaat van zorgvuldig onderzoek en programmeerwerk, uitgebreide testen en doordacht schrijfwerk en redactie door de experts van Stichting Stimular, MPZ en TNO.

Lees meer over de bijdragers.

KIP: Kennis- en InnovatiePlatform maatschappelijk vastgoed

Het Kennis- en Innovatieplatform Maatschappelijk Vastgoed is het samenwerkingsverband van de verschillende maatschappelijke vastgoed-sectoren. Het komt voort uit afspraken uit het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot te verminderen. De maatschappelijke sectoren willen het goede voorbeeld geven en het verduurzamen van gebouwen ondersteunen. Dit platform is mede mogelijk geworden door inspanningen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Uitwisselen van kennis en voorbeelden

Binnen dit platform werken het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ), Kenniscentrum Sport, Ruimte-OK (primair onderwijs en kinderopvang), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en RVO werken samen binnen het platform. Zij willen gezamenlijk kennis over bewezen maatregelen vergroten en onzekerheden over verduurzamen wegnemen. De betrokken kennisinstellingen zullen bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden delen en vragen beantwoorden. Het kennisnetwerk bevordert ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Naast gemeenschappelijke onderwerpen heeft iedere sector te maken met specifieke vragen. Een gebouweigenaar of bestuurder van een zorgorganisatie heeft bijvoorbeeld andere uitdagingen dan een bestuurder van een sportclub. Maar juist door ervaringen uit te wisselen en samen te werken kunnen de sectoren hun uitdagingen beter oppakken.

De andere maatschappelijk vastgoed sectoren

Video: De uitdaging, de oplossing, de uitvoering

Play Video

Meer over EVZ

Goed op de Kaart

De brancheorganisaties roepen alle zorgorganisaties op om een actuele, complete, vastgestelde CO2-routekaart op te sturen naar EVZ. De status van ingeleverde routekaarten staat op de ZorgDuurzaamKaart.