Adviesbureau BouwhulpGroep heeft in opdracht van EVZ/Stimular een verkenning gedaan naar de aanpasbaarheid van woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80 op de (toekomstige) woonbehoeften. Het is gebleken dat er bij zorgorganisaties behoefte is aan meer inzicht in de mogelijkheden voor langer gebruik van deze gebouwen. Door middel van renovatie kunnen gebouwen mogelijk worden aangepast aan de te verwachten toekomstige behoeften met de nodige flexibiliteit. In de verkenning is gekeken naar de wensen voor (toekomstig) gebruik, de aanpassingsmogelijkheden en welke gebouweigenschappen daarbij dan van belang zijn.
Bij het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met vier zorgorganisaties. Zij hebben vijf bestaande gebouwen als casus ingebracht. Deze zijn in gezamenlijke bijeenkomsten besproken. Hierbij werden eerst de wensen voor de (toekomstige) wooneenheden van de bewoners geïnventariseerd. Deze kwamen voor de verschillende organisaties grotendeels overeen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een grotere badkamer en een aparte slaapkamer. Op basis van de huidige plattegronden en de geïnventariseerde wensen formuleerde Bouwhulpgroep vier type wooneenheden als basismodel om de aanpassingsmogelijkheden te toetsen. Met de toetsing werd duidelijk welke eigenschappen van het gebouw het meest bepalend zijn voor welke typen wooneenheden mogelijk/zinvol zijn. De beukmaat kwam naar voren als de meest dominante eigenschap. De verkenning met uitwerking van de mogelijkheden van verschillende wooneenheden is gepubliceerd in de EVZ Kennisbank.
Lees het artikel en de publicatie.
In 2023 waren de voorlopige resultaten gepresenteerd en besproken in een deelsessie op de EVZ CO2-Routekaart Roadshow. Bekijk de presentatie.