DUMAVA subsidie ook voor losse maatregelen en budget verhoogd

Aandacht voor energieverspilling op de werkvloer

Rotterdam, 2 oktober 2024 – De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij de ambitie voor duurzame zorg. Daarom gaan ruim 180 zorgaanbieders uit heel Nederland op ruim 4.100 zorglocaties en met meer dan 480.000 zorgmedewerkers in de campagneweek Zorg voor Energie van 7 t/m 11 oktober aan de slag om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen.

Betrokkenheid van alle medewerkers

Techniek, gedrag en draagvlak zijn nodig voor de energietransitie. Zorgorganisaties werken al aan het verduurzamen van hun gebouwen en het verminderen van aardgasverbruik. Om écht verschil te kunnen maken is betrokkenheid van alle zorgmedewerkers van groot belang. Tijdens de campagneweek vragen zorgorganisaties hun medewerkers op een positieve en speelse manier te letten op het energieverbruik, met als bijkomend effect een lagere energierekening.

Bespaartips voor op de werkvloer en thuis

De campagne zet medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer en ook thuis. Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen, geeft al veel inzicht in groenere zorg. Dit gebeurt door middel van handige bespaartips, zoals terugdringen van koude tocht, kijken waar het licht uit kan en de warme kraan na gebruik gelijk dicht. Bewustwording speelt hierin een belangrijke rol.

Grootste impact op duurzaamheid

Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector, initiatiefnemer van de landelijke Zorg voor Energie campagne: “Ons doel is dat alle zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende verduurzamingsmaatregelen zijn. Zorgmedewerkers kunnen aanvullend op de werkvloer veel bijdragen. We maken hen daar graag bewust van. Uiteindelijk moet de campagne bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg”.

Over de campagne

Met de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie zetten zorgorganisaties hun medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo ook thuis. Met de campagne willen Expertise Verduurzaming Zorg (EVZ)  en Milieu Platform Zorgsector (MPZ) verduurzaming van organisaties in de zorg versnellen in samenwerking met de zorgbranchesActiZ | de Nederlandse ggz | Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland | Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen | Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Ruim 180 zorgaanbieders met meer dan 480.000 zorgmedewerkers op zo’n 4.100 zorglocaties nemen deel aan de campagne, die loopt van 7 tot en met 11 oktober 2024.

Meer informatie​

Heb je vragen?
Kijk eerst eens bij de veelgestelde vragen.
Vind je je vraag niet?