De CO2-reductietool
De CO2-reductietool
Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.
Kenmerken van de CO2-reductietool
- snel inzicht
- in te vullen door projectleiders vastgoed
- resultaat goed leesbaar voor bestuurders
- zelf aan te passen naar de eigen situatie
- per gebouw in te zetten
- geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.
Tips voor invullen
- Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
- Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
- Werk van groot naar klein.
- Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
- Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
- Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.
Zo ziet de CO2-tool er uit
Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1
Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
Ondersteuning
Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?
- Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
- Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
- Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.
Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.
Veelgestelde vragen
Kan ik zowel WKO als hybride warmtepomp inplannen?
Nee. Deze twee maatregelen die onder natuurlijk moment staan vermeld kunnen niet samen worden ingepland. In een WKO zit namelijk al een warmtepomp.
Als er op de zorglocatie een WKO aanwezig is, zet je in de CO2-reductietool alleen deze maatregel (standaard op rij 100) in kolom F op van toepassing (‘1’). Plan geen hybride warmtepomp (standaard rij 101) erbij in (kolom F). Hiermee voorkom je dubbeltelling en door tevens bij de maatregel WKO in kolom G (of in het ingeplande jaar) een percentage lager dan 100% in te vullen, voorkom je dat het aardgasverbruik onder nul duikt. Gas terugleveren aan het net kan namelijk niet, zie ook deze veelgestelde vraag.
Heeft de zorglocatie een hybride warmtepomp en geen WKO? Dan zet je alleen hybride warmtepomp (standaard rij 101) in kolom F op van toepassing (‘1’) en geef je ook hier een percentage lager dan 100% (kolom G, of in het ingeplande jaar) aan.
Bekijk tabblad Bron voor de uitgangspunten voor beide maatregelen.
Hoe lang is de routekaart geldig?
Een CO2- of portefeuilleroutekaart is maximaal vier of vijf jaar oud. Veelal worden het strategisch huisvestingsplan en het MJOP ook iedere vier of vijf jaar vernieuwd. De CO2-routekaart hoort mee te gaan in dat proces.
Dit sluit ook aan bij de wetgeving die vierjaarlijks het inleveren van een EED-rapportage vraagt. Hierin wordt ook vooruitgekeken naar energiebesparende maatregelen in het vastgoed. De routekaart kan dan hierbij worden gebruikt.
Als er sprake is van (tussentijdse) grote wijzigingen in de vastgoedportefeuille, zoals wanneer er nieuwbouw wordt ingepland of er panden worden toegevoegd of worden afgestoten, is het een logisch moment om de routekaart aan te passen of te updaten. Zo ook als er grote veranderingen zijn in geschatte investeringskosten en besparingen.
Als er een nieuwe (of aangepaste) routekaart is, stuur deze dan ook weer op naar EVZ. Zo kunnen we blijven rapporteren over de actuele stand van zaken van de strategische verduurzaming van het zorgvastgoed.
Sommige organisaties willen de jaarlijkse aanpassingen in het MJOP ook steeds in de CO2-routekaart verwerken. Stimular is van mening dat dit niet noodzakelijk is. Het kan echter wel, als dit jouw organisatie helpt om de verduurzaming van het vastgoed op de agenda te houden of vooruitschuiven van energiemaatregelen te voorkomen.
Wat wordt in de CO2-tool bedoeld met (duurzame) warmte?
In de CO2-reductietool versie 2.0 kun je ingekochte warmte in gigajoule (GJ) invullen. In tool versie 1.3 en eerdere versies werd warmte eerst omgerekend naar aardgasequivalent. Dat werkte niet lekker en gaf veel verwarring.
Je kunt met de eerste maatregel in de tool (Sluit aan op een duurzaam warmtenet) aangegeven of je in de toekomst duurzame warmte in gaat kopen. Zie de veelgestelde vraag hierover.
In tegenstelling tot versie 1.3 wordt het aandeel zelf opgewekte (duurzame) warmte niet meer berekend in versie 2. Dit kengetal werkte niet goed en werd ook weinig gebruikt.
Bug v2: WEii score nieuwbouw wordt niet correct berekend
In de CO2-tool wordt op het tabblad nieuwbouw een Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) gegeven voor nieuwbouw berekend. Helaas gaat dit niet goed. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld.
In het tabblad Nieuwbouw wordt de WEii score voor nieuwbouw berekend door:
- Energievraag gebouw
- Energievraag proces
- Energievraag laadinfrastructuur
Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over de CO2-reductietool