De CO2-reductietool
De CO2-reductietool
Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.
Kenmerken van de CO2-reductietool
- snel inzicht
- in te vullen door projectleiders vastgoed
- resultaat goed leesbaar voor bestuurders
- zelf aan te passen naar de eigen situatie
- per gebouw in te zetten
- geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.
Tips voor invullen
- Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
- Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
- Werk van groot naar klein.
- Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
- Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
- Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.
Zo ziet de CO2-tool er uit
Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1
Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
Ondersteuning
Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?
- Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
- Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
- Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.
Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.
Veelgestelde vragen
Wat hanteer ik als einddatum van huurpanden in de routekaart?
Vul de einddatum van huurpanden in alsof het eigendomspanden zijn.
- Behoud deze panden tot 2050, tenzij er plannen zijn voor afstoot in combinatie met vervangende huisvesting.
- Reken vanaf het afstootjaar vervangende huisvesting mee. In de CO2-tool plan je vervangende nieuwbouw in op het tabblad nieuwbouw.
Import naar versie 2.0
Hier staan de veelgestelde vragen over de importfunctie van versie 2.0 van de tool. Kom je er met de punten op deze pagina niet uit, stuur dan een mailtje (met je oude tool) naar j.debree@milieuplatformzorg.nl
Ik krijg de melding: “Procedure te groot (too large)”, wat moet ik doen?
We weten niet precies op welke apparaten deze melding ontstaat. Je kunt het op een andere pc proberen. Heb je daar geen mogelijkheid toe, stuur dan je oude tool naar j.debree@milieuplatformzorg.nl, dan zetten wij hem voor je over.
Ik blijf melding krijgen: “De volgorde van de tabbladen in je oude tool staat nog niet geschikt voor de import.”
Stuur je tool op naar j.debree@milieuplatformzorg.nl.
Ik krijg de melding: “Het bestand kan niet worden geopend, omdat de bestandsindeling of de bestandsextensie niet geldig is. Controleer of het bestand niet is beschadigd en of de bestandsextensie overeenkomt met de indeling van het bestand.” Wat is hiervan de oorzaak?”
Het kan zijn dat de downloaders bij wie het bestand niet opent, beperkte macro-instellingen hebben in hun Excel. Excel heeft beveiligingsinstellingen voor macro’s die voorkomen dat onveilige macro’s worden uitgevoerd. Als de macro’s van de tool niet ingeschakeld kunnen worden, kan dit leiden tot het bovenstaande foutbericht.
Mogelijke oplossingen:
- Controleer de Excel-macro-instellingen en pas aan indien nodig. Dit doe je door naar het Excel-menu “Bestand” te gaan, vervolgens naar “Opties” te gaan, dan naar “Vertrouwenscentrum” en ten slotte naar “Instellingen voor macro’s”. Hier kun je de gewenste macro-instellingen kiezen, zoals het inschakelen van alle macro’s.
- Zet eventuele antivirusprogramma’s, firewalls of andere beveiligingssoftware tijdelijk uit en probeer het bestand opnieuw te openen. Als het bestand nu wel opent, kan dit duiden op een softwareconflict. Vraag je ICT-beheerder om de CO2-Reductietool op de whitelist te zetten.
- Controleer welke versie van Microsoft Office je gebruikt. De tool is geschreven in Office 2019. Mogelijk gebruik je een verouderde versie. Probeer de tool te openen in Office 2019 of nieuwer.
Kan ik zowel WKO als hybride warmtepomp inplannen?
Nee. Deze twee maatregelen die onder natuurlijk moment staan vermeld kunnen niet samen worden ingepland. In een WKO zit namelijk al een warmtepomp.
Als er op de zorglocatie een WKO aanwezig is, zet je in de CO2-reductietool alleen deze maatregel (standaard op rij 100) in kolom F op van toepassing (‘1’). Plan geen hybride warmtepomp (standaard rij 101) erbij in (kolom F). Hiermee voorkom je dubbeltelling en door tevens bij de maatregel WKO in kolom G (of in het ingeplande jaar) een percentage lager dan 100% in te vullen, voorkom je dat het aardgasverbruik onder nul duikt. Gas terugleveren aan het net kan namelijk niet, zie ook deze veelgestelde vraag.
Heeft de zorglocatie een hybride warmtepomp en geen WKO? Dan zet je alleen hybride warmtepomp (standaard rij 101) in kolom F op van toepassing (‘1’) en geef je ook hier een percentage lager dan 100% (kolom G, of in het ingeplande jaar) aan.
Bekijk tabblad Bron voor de uitgangspunten voor beide maatregelen.
De CO2-tool is langzaam door veel locaties. Wat kan ik doen?
Het kan zijn dat door het invoegen van veel locaties de CO2-tool langzaam is. Je kunt twee dingen doen:
- Bovenin op het tabje Formules klikken en vervolgens op Berekeningsopties, handmatig klikken. Vergeet niet om regelmatig op Blad berekenen (er rechts naast) te klikken zodat de formules wel worden ververst. Let op, ook andere Excelbestanden die op dat moment op de computer open staan worden hierdoor op handmatig gezet.
- Meerdere CO2-tools gebruiken, bijv. alle huurpanden in een aparte tool zetten. Lees meer over het werken met meerdere toolbestanden.
Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over de CO2-reductietool