Aanmelden Vragen­uurtjes CO2-reductietool

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

  • snel inzicht
  • in te vullen door projectleiders vastgoed
  • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
  • zelf aan te passen naar de eigen situatie
  • per gebouw in te zetten
  • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

  • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
  • Werk van groot naar klein.
    • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
    • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
  • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

  1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
  2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
  3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

    Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is de routekaart geldig?
Een CO2- of portefeuilleroutekaart is maximaal vier of vijf jaar oud. Veelal worden het strategisch huisvestingsplan en het MJOP ook iedere vier of vijf jaar vernieuwd. De CO2-routekaart hoort mee te gaan in dat proces. Dit sluit ook aan bij de wetgeving die vierjaarlijks het inleveren van een EED-rapportage vraagt. Hierin wordt ook vooruitgekeken naar energiebesparende maatregelen in het vastgoed. De routekaart kan dan hierbij worden gebruikt. Als er sprake is van (tussentijdse) grote wijzigingen in de vastgoedportefeuille, zoals wanneer er nieuwbouw wordt ingepland of er panden worden toegevoegd of worden afgestoten, is het een logisch moment om de routekaart aan te passen of te updaten. Zo ook als er grote veranderingen zijn in geschatte investeringskosten en besparingen. Als er een nieuwe (of aangepaste) routekaart is, stuur deze dan ook weer op naar EVZ. Zo kunnen we blijven rapporteren over de actuele stand van zaken van de strategische verduurzaming van het zorgvastgoed. Sommige organisaties willen de jaarlijkse aanpassingen in het MJOP ook steeds in de CO2-routekaart verwerken. Stimular is van mening dat dit niet noodzakelijk is. Het kan echter wel, als dit jouw organisatie helpt om de verduurzaming van het vastgoed op de agenda te houden of vooruitschuiven van energiemaatregelen te voorkomen.  
De terugverdientijd van maatregelen in de CO2-tool is extreem lang of kort, wat gebeurt er?
Het kan voorkomen dat de CO2-reductietool een extreem lange of korte terugverdientijd bij maatregelen toont. Dit heeft twee mogelijke oorzaken:
  1. Het verbruik is verkeerd ingevuld (check op punten en komma’s),
  2. De energiehuishouding van de locatie wijkt af van de standaard. Dit is bijvoorbeeld het geval als het pand (vrijwel) van het gas af is (all-electric) of het verbruik per m2 zeer hoog of laag is.
De tekst hieronder gaat in op de tweede oorzaak en beschrijft hoe je dit in de CO2-tool op kunt lossen.

Toelichting

In de CO2-tool reduceren warmtebesparende maatregelen standaard het aardgas- of warmteverbruik met een bepaald percentage. Als er weinig of geen aardgas of warmte ingekocht wordt, klopt de berekende besparing (in m3 aardgas of GJ warmte) niet. De berekende terugverdientijd is dan zeer lang of zelfs oneindig. Bij maatregelen die elektriciteit besparen is de geschatte procentuele besparing juist te hoog bij deze panden. Immers elektriciteit wordt nu niet grotendeels voor verlichting en ventilatie gebruikt, maar ook voor verwarming. De berekende besparing (in kWh) is te hoog en de berekende terugverdientijd te kort.

Instructie

Om een juist beeld te krijgen van de besparingen en de terugverdientijden moeten de maatregelen handmatig in de tool gecorrigeerd worden voor deze panden. Je kunt hiervoor de hulp inschakelen van een EVZ-adviseur of onderstaande stappen volgen:
  1. Wijzig in kolom P en/of R de reductie op aardgas en/of warmte van de maatregelen die je uit wilt voeren
    • Reeds gasloos? Dan kun je de inhoud van die cellen leegmaken en door naar stap 3.
    • Nog niet gasloos, dan betreft het waarschijnlijk één of meer van de volgende situaties:
      • Er is nog een back-up ketel naast een hybride warmtepomp. Laat de lage reductie op gas in kolom P of R (in geval van warmte GJ) staan en ga door naar stap 3.
      • Er is nog een ketel voor het tapwater. Bedenk of maatregel ingrijpt op tapwater. Zo ja, verhoog dan de aardgasreductiefactor (tot 100% als je overstapt op een warmtepompboiler). Zo nee, verwijder dan de reductie in kolom P of R (in geval van warmte GJ) en ga door naar stap 3.
      • Er is slechts een gedeelte van het pand van het gas af. Overweeg dit gedeelte op te nemen in een nieuw tabblad. Als dat teveel moeite is, verander dan de besparing van maatregelen met een factor gelijk aan verhouding vleugel/rest van pand. Denk hierbij ook aan eventuele verlaging van investeringskosten.
  2. Wijzig in Kolom Q de reductie op elektriciteit van de maatregelen
    1. Exact (in kWh) als je weet wat maatregelen besparen.
    2. Geschat op basis van het GO:
      1. Vermenigvuldig het vloeroppervlak met 11,4 (= gemiddeld gasverbruik bestaande bouw),
      2. Vermenigvuldig dat met 9,8 (= omrekening van gas naar elektra),
      3. Deel vervolgens door 4 (COP van gemiddelde warmtepomp),
      4. Kijk het tabblad Bron welk besparingspercentage op aardgas bij de maatregel hoort (kolom J bij panden kleiner dan 3000 m2 GO, kolom O voor panden groter dan dat) en vermenigvuldig dat percentage met het resultaat uit het de vorige stap. Je hebt nu een schatting van de besparing op warmte uitgedrukt in kWh. Vul dit in kolom Q van het locatietabblad bij de betreffende maatregel in.
  3. Zet de beveiliging weer terug op het tabblad
Bug v2: WEii score nieuwbouw wordt niet correct berekend
In de CO2-tool wordt op het tabblad nieuwbouw een Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) gegeven voor nieuwbouw berekend. Helaas gaat dit niet goed. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld. In het tabblad Nieuwbouw wordt de WEii score voor nieuwbouw berekend door:
  • Energievraag gebouw
  • Energievraag proces
  • Energievraag laadinfrastructuur
Dit wijkt af van de officiële WEii score doordat de energievraag voor de laadinfrastructuur onterecht wordt meegenomen. De energie-inkoop van tabblad nieuwbouw zou daarom ook niet zo bij Energie-inkoop van andere tabbladen op mogen worden geteld voor het tabblad Dashbord. Correct zou zijn daar de kWh van laadinfra af te trekken. Dit wordt aangepast in een nieuwe versie van de CO2-reductietool. Voor nu is dit op te lossen door de laadinfra op tabblad Nieuwbouw op 0 te zetten. Let op dat als auto’s opgeladen worden, er meer PV nodig is om dit uit eigen opwek te doen.
Wat wordt in de CO2-tool bedoeld met (duurzame) warmte?
In de CO2-reductietool versie 2.0 kun je ingekochte warmte in gigajoule (GJ) invullen. In tool versie 1.3 en eerdere versies werd warmte eerst omgerekend naar aardgasequivalent. Dat werkte niet lekker en gaf veel verwarring. Je kunt met de eerste maatregel in de tool (Sluit aan op een duurzaam warmtenet) aangegeven of je in de toekomst duurzame warmte in gaat kopen. Zie de veelgestelde vraag hierover. In tegenstelling tot versie 1.3 wordt het aandeel zelf opgewekte (duurzame) warmte niet meer berekend in versie 2. Dit kengetal werkte niet goed en werd ook weinig gebruikt.