Circulair bouwen

Circulair bouwen

Verduurzaming van zorgvastgoed

Circulair bouwen is bouwen volgens de principes van een circulaire economie. In een circulaire economie bestaat er geen afval.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen kan op veel manieren. Het wordt vaak samen genoemd met demontabel of losneembaar bouwen, modulair bouwen, biobased bouwen. 

Waarom circulair bouwen?

Een van de doelstellingen is dat er in 2030 minimaal 50% minder primaire grondstoffen worden gebruikt. De zorgsector kan hierop voorsorteren door vermindering van grondstofgebruik een belangrijk thema te maken bij renovatie of vervangende nieuwbouw.

rapport circulair bouwen

Rapport uit 2022 over de voordelen van circulair bouwen voor verduurzaming van zorgvastgoed. Met aanbevelingen voor de toepassing van een aantal basisprincipes voor ontwerp en ontwikkeling en ontwerpstrategieën en een case study.

Handvat duurzaam materiaal­gebruik in de bouw

Praktische handleiding over duurzaam materiaalgebruik en circulair bouwen. Gericht op aannemers maar ook handig voor opdrachtgevers van circulaire projecten.

Hulp bij de routekaart?

EVZ biedt ondersteuning bij de portefeuilleroutekaarten.
Bekijk de beschikbare documentatie, stel vragen en krijg feedback op de ingevulde routekaart.

Praktijkvoorbeelden

Minder vierkante meters met flexibele indeling

Sint Maartenskliniek, Mark Van Houdenhoven (bestuursvoorzitter)
Bij Sint Maartenskliniek kwam tien à vijftien procent van het bebouwde oppervlak vrij voor extra groen en buitenruimte. “Je moet minder bouwen dan je nu hebt staan, ook al groeit het aantal patiënten aan wie je zorg levert.”

In 3,5 week een extra afdeling

Stichting tanteLouise, Wilfried Aper (manager zorgvastgoed)
Tijdelijke, modulaire gebouwen vergemakkelijken de transitie van het oude zorgcentrum naar het nieuwe verpleeghuis. “Ik zie meerdere voordelen van modulair bouwen: van de snelle bouw tot de relatief lage kosten”.

Kliniek gebouwd van donormaterialen

Emergis, Dorine Peters (voormalig vastgoeddirecteur)
De materialen van een gedemonteerd kantoor van Rijkswaterstaat zijn hergebruikt in een nieuwe kliniek. “We zijn vervreemd van hergebruik, terwijl het altijd gebruikelijk is geweest om materialen opnieuw te gebruiken.”

Materialen oogsten uit Dijkzigt

Erasmus MC, Taco van Iersel (projectmanager)
Na het opstellen van een materialenpaspoort werden de bruikbare materialen uit de gebouwen geoogst. De twee gebouwen kregen verschillende circulaire ambitieniveaus.

Circulair bouwen

Meer informatie over circulair bouwen