De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

  • snel inzicht
  • in te vullen door projectleiders vastgoed
  • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
  • zelf aan te passen naar de eigen situatie
  • per gebouw in te zetten
  • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

  • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
  • Werk van groot naar klein.
    • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
    • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
  • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

  1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
  2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
  3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

    Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Bug v2: WEii score nieuwbouw wordt niet correct berekend
In de CO2-tool wordt op het tabblad nieuwbouw een Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) gegeven voor nieuwbouw berekend. Helaas gaat dit niet goed. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld. In het tabblad Nieuwbouw wordt de WEii score voor nieuwbouw berekend door:
  • Energievraag gebouw
  • Energievraag proces
  • Energievraag laadinfrastructuur
Dit wijkt af van de officiële WEii score doordat de energievraag voor de laadinfrastructuur onterecht wordt meegenomen. De energie-inkoop van tabblad nieuwbouw zou daarom ook niet zo bij Energie-inkoop van andere tabbladen op mogen worden geteld voor het tabblad Dashbord. Correct zou zijn daar de kWh van laadinfra af te trekken. Dit wordt aangepast in een nieuwe versie van de CO2-reductietool. Voor nu is dit op te lossen door de laadinfra op tabblad Nieuwbouw op 0 te zetten. Let op dat als auto’s opgeladen worden, er meer PV nodig is om dit uit eigen opwek te doen.
Hoe zet ik kleine locaties in de CO2-tool?
Het is niet nodig kleine locaties allemaal apart in te voeren in de CO2-tool. Wij raden aan kleine panden samen te voegen op basis van het bouwperiode. Je kan dit doen door van de vergelijkbare locaties (veelal woningen) één fictief object te maken. Je telt dan het totaal oppervlak (GO) van deze locaties bij elkaar op. Doe dit enkel wanneer het aannemelijk is dat het uitvoeren van de CO2-reducrende maatregelen op een vergelijkbare manier verloopt. Lees meer over de bouwtechnische en energetische eigenschappen per bouwjaarklasse. Veel locaties? Bekijk ook deze veelgestelde vraag Werken met meerdere CO2-tools.
Welke gebouwen/bouwdelen moet ik meenemen in de routekaart?
In principe neemt een zorgorganisatie in haar CO2-routekaart alle gebouwen en gebouwdelen in eigendom, huur en verhuur mee. Dit omvat dus alle locaties waarvan de zorgorganisatie exploitant is, ook huurpanden die de zorgorganisatie exploiteert. En ook gebouwen die de zorgorganisatie niet (meer) zelf gebruikt en verhuurt aan derden. Zie ook deze veelgestelde vragen:  
Welke CO2-emissiefactoren worden gebruikt in de CO2-tool?

De CO2-tool gebruikt de CO2-emissiefactoren zoals gepubliceerd op CO2emissiefactoren.nl. Partijen die deze cijfers onder andere ondersteunen zijn MilieuCentraal, ministerie EZK en CE Delft. In versie 2.0 worden de CO2-factoren van 2023 gebruikt voor alle jaren.

CO2-factoren wijzigen ieder jaar. Dit vertroebelt de discussie over het wel/niet behalen van de CO2-reductiedoelen. Daarom adviseert EVZ zorgorganisaties niet te sturen op het percentage CO2-reductie maar op deze drie kpi’s:

  • reductie van fossiele brandstof (in m3 aardgas)
  • reductie van het energiegebruik op de meter (ofwel de WEii) (in kWh per m2 GO)
  • eigen opwek van duurzame stroom (in kWh t.o.v. inkoop van inkoop van elektriciteit)
CO2-tool versie 2.0 is hierop aangepast. Lees verder in de EVZ-publicatie: Hoe je energiebesparing en CO2-doelen kunt monitoren.