De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

  • snel inzicht
  • in te vullen door projectleiders vastgoed
  • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
  • zelf aan te passen naar de eigen situatie
  • per gebouw in te zetten
  • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

  • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
  • Werk van groot naar klein.
    • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
    • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
  • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

  1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
  2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
  3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

    Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Hoe vul ik een duurzaam warmtenet in in de CO2-tool?
Aardgasreductie en CO2-reductie als gevolg van het verduurzamen van een warmtenet waarop je locatie al is aangesloten of gaat aansluiten kun je invullen in de CO2-tool.

Locatie gebruikt nu aardgas en gaat aansluiten op een duurzaam warmtenet

  • Vul in rij 31 het aardgasverbruik in m3 aardgas in (in ieder geval voor jaar 2022).
  • Plan al je aardgas- (of warmte) besparende maatregelen in.
  • Plan tot slot de overstap naar een duurzaam warmtenet in. Vul het aardgasverbruik dat overblijft ná alle besparende maatregelen (zie cel V24) in in cel P44. Let op: alle gas- of warmtebesparende maatregelen die je hierna nog inplant, brengen het gasverbruik naar een negatieve waarde, dit kan niet en geeft een waarschuwing in de tool. Zorg er daarom voor dat je de verduurzaming van het warmtenet echt als laatste maatregel inplant.
  • Feitelijk daalt de CO2-uitstoot al eerder dan nu in de CO2-tool wordt gesimuleerd. Het eindresultaat is wel gelijk.

Locatie is aangesloten op ‘grijs’ warmtenet en het warmtenet wordt in de toekomst verduurzaamd

  • Vul in rij 32 het warmteverbruik in Gj warmte in (in ieder geval voor jaar 2022).
  • Plan al je warmtebesparende maatregelen in.
  • Plan tot slot de overstap naar een duurzaam warmtenet / verduurzaming van het warmtenet in. Vul het warmteverbruik dat overblijft ná alle besparende maatregelen (zie cel CJ24) in in cel R44. Let op: alle gas- of warmtebesparende maatregelen die je hierna nog inplant, brengen het gasverbruik naar een negatieve waarde, dit kan niet en geeft een waarschuwing in de tool. Zorg er daarom voor dat je de verduurzaming van het warmtenet echt als laatste maatregel inplant.

Nieuw pand?

Ga je in de toekomst een pand betrekken dat aangesloten is of wordt op een duurzaam warmtenet? Lees dan eerst deze veelgestelde vraag

Kosten van duurzaam warmtenet

Voor deze maatregel is geen standaard investeringsbedrag ingevuld, zie toelichting op tabblad Bron. Je kunt dit desgewenst handmatig toevoegen door cel L44 in te vullen.
Waar kan ik de CO2-tool downloaden?
Import naar versie 2.0
Hier staan de veelgestelde vragen over de importfunctie van versie 2.0 van de tool. Kom je er met de punten op deze pagina niet uit, stuur dan een mailtje (met je oude tool) naar j.debree@milieuplatformzorg.nl Ik krijg de melding: “Procedure te groot (too large)”, wat moet ik doen? We weten niet precies op welke apparaten deze melding ontstaat. Je kunt het op een andere pc proberen. Heb je daar geen mogelijkheid toe, stuur dan je oude tool naar j.debree@milieuplatformzorg.nl, dan zetten wij hem voor je over. Ik blijf melding krijgen: “De volgorde van de tabbladen in je oude tool staat nog niet geschikt voor de import.” Stuur je tool op naar j.debree@milieuplatformzorg.nl. Ik krijg de melding: “Het bestand kan niet worden geopend, omdat de bestandsindeling of de bestandsextensie niet geldig is. Controleer of het bestand niet is beschadigd en of de bestandsextensie overeenkomt met de indeling van het bestand.” Wat is hiervan de oorzaak?” Het kan zijn dat de downloaders bij wie het bestand niet opent, beperkte macro-instellingen hebben in hun Excel. Excel heeft beveiligingsinstellingen voor macro’s die voorkomen dat onveilige macro’s worden uitgevoerd. Als de macro’s van de tool niet ingeschakeld kunnen worden, kan dit leiden tot het bovenstaande foutbericht. Mogelijke oplossingen:
  • Controleer de Excel-macro-instellingen en pas aan indien nodig. Dit doe je door naar het Excel-menu “Bestand” te gaan, vervolgens naar “Opties” te gaan, dan naar “Vertrouwenscentrum” en ten slotte naar “Instellingen voor macro’s”. Hier kun je de gewenste macro-instellingen kiezen, zoals het inschakelen van alle macro’s.
  • Zet eventuele antivirusprogramma’s, firewalls of andere beveiligingssoftware tijdelijk uit en probeer het bestand opnieuw te openen. Als het bestand nu wel opent, kan dit duiden op een softwareconflict. Vraag je ICT-beheerder om de CO2-Reductietool op de whitelist te zetten.
  • Controleer welke versie van Microsoft Office je gebruikt. De tool is geschreven in Office 2019. Mogelijk gebruik je een verouderde versie. Probeer de tool te openen in Office 2019 of nieuwer.
Hoe haal ik de beveiliging van een tabblad van de CO2-tool?
Alle tabbladen in de CO2-tool zijn standaard beveiligd tegen ongewenste wijzigingen. Dit is gedaan zodat je niet per ongeluk belangrijke elementen verwijdert. Je kunt de beveiliging per tabblad eenvoudig zelf opheffen en herstellen. Dit is zinvol als je kengetallen in de tool wilt wijzigen of andere dingen naar eigen hand wilt zetten. Stappen beveiliging eraf halen:
  1. Klik in het lint bovenaan op ‘Controleren’
  2. Klik op ‘Beveiliging blad opheffen’
  3. Voer wachtwoord: ‘123’ in en klik op OK
Stappen beveiliging herstellen:
  1. Klik in het lint bovenaan op ‘Controleren’
  2. Klik op ‘Blad beveiligen’
  3. Voer wachtwoord: ‘123’ in (wijzig niets in de vinkjes) en klik op OK
  4. Herhaal wachtwoord ‘123’ en klik op OK.
Wees ervan bewust dat er veel geautomatiseerde acties in de tool zitten. Vooral structurele wijzigingen (verwijderen van rijen of kolommen) veroorzaken breuken in de functionaliteit. We raden aan de beveiliging altijd actief te houden en direct te herstellen na wijzigingen. Let op! De CO2-tool kan dan niet meer meegenomen worden in branche-aggregaties. Ook het samenvoegen van meerdere CO2-tools in een main dashbord werkt dan niet meer goed. EVZ kan dit niet voor je fixen!