De CO2-reductietool
De CO2-reductietool
Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.
Kenmerken van de CO2-reductietool
- snel inzicht
- in te vullen door projectleiders vastgoed
- resultaat goed leesbaar voor bestuurders
- zelf aan te passen naar de eigen situatie
- per gebouw in te zetten
- geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.
Tips voor invullen
- Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
- Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
- Werk van groot naar klein.
- Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
- Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
- Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.
Zo ziet de CO2-tool er uit
Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1
Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
Ondersteuning
Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?
- Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
- Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
- Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.
Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik het effect van uitgevoerde maatregelen (of een renovatie) zichtbaar maken in de CO2-tool?
De CO2-reductietool is gericht op de toekomst en maakt inzichtelijk of de klimaatdoelen worden behaald met de ingeplande maatregelen. Het effect van maatregelen zie je dan ook alleen voor maatregelen die nog uitgevoerd moeten worden, en niet voor maatregelen die al uitgevoerd zijn (100% in kolom K).
Wil je zichtbaar maken welke CO2-reductie en energiebesparing jouw zorgorganisatie al gerealiseerd heeft?
- Maak een CO2-footprint, eventueel met terugwerkende kracht. Veel zorgorganisaties doen dat met de Milieubarometer.
- Houd per gebouw een overzicht bij van uitgevoerde maatregelen. Dit overzicht is ook nodig voor de EED.
- In v2 van de CO2-tool kan je ook het historisch energiegebruik invullen en zie je dus ook de werkelijk gerealiseerde besparing. Dit overzicht is ook nodig voor de EED.
Met welke kosten en besparingen rekent de CO2-reductietool?
De CO2-reductietool maakt voor de investeringen en besparingen gebruik van kengetallen van Arcadis, Infomil, DGMR, TNO, ECN, Stimular en marktonderzoek. De bronnen vindt je per maatregel op het tabblad Bron in kolom W.
De (standaard) energietarieven in versie 2.0 zijn gebaseerd op inschattingen van TNO voor een gemiddeld tarief voor de komende vijf jaar. De berekeningen van de EML zijn ook op deze tarieven gebaseerd. De tarieven vindt je:
- op het tabblad Dashbord. Als je ze hier wijzigt, worden deze wijzigingen overgenomen op alle locatietabbladen, tenzij je ze daar al hebt overschreven.
- op alle locatietabbladen. Daar kan je de tarieven per locatie overschrijven.
Waar kan ik de CO2-tool downloaden?
Bug v2: WEii van gebouw met warmtelevering wordt niet correct berekend
In de CO2-tool wordt de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) berekend. Helaas gaat dit voor gebouwen met warmtelevering niet goed. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld.
In de WEii wordt het gemeten energiegebruik per energiedrager (aardgas, elektriciteit, warmte e.d.) omgerekend naar kWh met energie- en weegfactoren. De weegfactor voor warmte (0,33) zit niet in de CO2-reductietool. Daarom berekent de CO2-reductietool een te hoge WEii voor gebouwen die warmte inkopen.
Voorbeeld
Gebouw 1.000 m2, 60.000 kWh elektriciteit én 500 GJ warmte WEii: ( 60.000 kWh + 500 GJ x 278 kWh/GJ x 0,33 ) / 1.000 m2 = 106 kWh/m2 CO2-tool: (60.000 kWh + 500 GJ x 278 kWh/GJ ) / 1.000 m2 = 199 kWh/m2. Deze berekening klopt dus niet!Hoe corrigeer je dit?
Om de WEii van een gebouw te berekenen kan je de rekentool van WEii gebruiken: https://www.weii.nl/rekentool Het is ingewikkeld dit zelf in je CO2-tool te fixen. In een volgende versie van de CO2-tool wordt dit hersteld.Toelichting op de weegfactor
“De weegfactoren voor warmte- en koudelevering zijn gebaseerd op het warmte- en kouderendement van een warmte/koudeopslag zoals beschreven in ISSO-publicatie 39. De WEii-score heeft betrekking op de energie-efficiëntie van het gebouw. Er wordt geen rekening gehouden met de eigenschappen van een lokaal warmtenet. De waardering van warmte- en koudelevering bij het bepalen van de WEii-score is voor alle gebouwen gelijk. De weegfactoren zorgen ervoor dat bij gebouwen met warmte- of koudelevering dezelfde inspanning nodig is voor het behalen van een bepaalde WEii-score als bij een gebouw met een warmtepomp en warmte/koudeopslag ten behoeve van verwarmen en koelen.” Bron: WEii-protocol versie 3.0 d.d. 23-11-2023Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over de CO2-reductietool