Ondersteu­ning bij de CO2-routekaart

Ondersteu­ning bij de CO2-routekaart

Ondersteu­ning bij de CO2-routekaart

Ondersteuning bij de CO2-routekaart

EVZ biedt je ondersteuning bij het opstellen, interpreteren en verwerken van de CO2-routekaart. Er is uitgebreide uitleg in de vorm van filmpjes, documentatie en  vragen. Je kunt vragen stellen aan een adviseur en feedback krijgen op je ingevulde routekaart.

Informatie en hulpmiddelen op de website

  1. Bekijk de tutorial van de CO2-Reductietool. De tutorial laat je alle onderdelen van de tool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
  2. Bekijk en gebruik de diverse tools, tips, handleidingen en praktijkvoorbeelden over de portefeuilleroutekaart die we hebben verzameld in de Kennisbank.
  3. Gebruik de toolchecker. Deze helpt je om te beoordelen of jullie routekaart bruikbaar is voor de sectoranalyse (geen bugs) en ook of de inhoud logisch is (een aardgasverbruik onder nul, of een warmtepomp én een WKO zijn dat bijvoorbeeld vaak niet).
  4. Kijk bij de veelgestelde vragen. Filter op ‘routekaarten’ of op ‘CO2-reductietool’.
  5. Gebruik het contactformulier voor al je andere vragen.

Startgesprekken ‘Aan de slag met de routekaart’

Wil je aan de slag met de routekaart en weet je niet goed waar te beginnen? Of wil je advies over hoe je de mensen in je organisatie er bij kunt betrekken? Maak een afspraak met adviseur Dianne Smits- de Wild voor een gratis startgesprek om je op weg te helpen. Meer informatie over de gratis startgesprekken.

Feedback door EVZ

Het EVZ kan feedback geven op de routekaart van jouw organisatie. De feedback is vrijblijvend van aard, je bent niet verplicht dit over te nemen. Als je feedback wilt op de routekaart dan kun je dat aangeven in het veld Onderwerp Het aanleveren van de routekaart voor feedback doe je via het contactformulier.

Vragenuurtjes CO2-reductietool

Ben je aan de slag met de CO2-reductietool en loop je eergens tegenaan waar je niet uitkomt? Stel je vraag bij het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit is een wekelijkse webinar waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De online Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur. Schrijf je in voor een Vragenuurtje.

Ontzorgingsprogramma

Kleine zorgorganisaties kunnen voor het verduurzamen van hun gebouwen
gebruik maken van het ontzorgingsprogramma van hun provincie. Met deze
programma’s wordt advies en ondersteuning op maat aangeboden aan eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed. Meer informatie over het ontzorgingsprogramma.

Ondersteuning door een adviseur

Adviseurs van Stimular kunnen helpen bij het invullen en controleren van de CO2-reductietool en routekaart. Gebruik hiervoor het contactformulier.
Er zijn diverse adviesbureaus die kunnen adviseren bij het gebruik van een andere tool om de routekaart in te vullen. We hebben een lijst van adviesbureaus die andere zorgorganisaties hebben geholpen en dus ervaring hebben met de routekaart.

Tips bij inschakelen adviseur voor combineren routekaart en MJOP

  • Wil je het opstellen van de routekaart combineren met het vernieuwen en verduurzamen van de MJOP’s? Dan is het handig als de adviseur die je inschakelt ervaring heeft met beheer en onderhoud èn met energiebesparing. Zo kunnen de inspecties gecombineerd worden en dat scheelt tijd en geld. Vraag daarom bij de adviseur naar ervaring met de BOEI-systematiek. Een Hobéon persoonscertificaat is een manier waarop een adviseur dat kan aantonen.
  • Werk je al met de CO2-reductietool of ben je dat van plan? Vraag de adviseur dan om bij inspecties voor de MJOP’s ook de maatregelen uit de CO2-reductietool te beoordelen. Liefst natuurlijk op zo’n manier dat je het eenvoudig over kan nemen in de tool. Kijk voor een voorbeeld/tip bij Hoe borg ik energiemaatregelen in een MJOP?
  • Het is zinvol om een energieadviseur te vragen om verdergaande CO2-reductiemaatregelen in beeld te brengen. Een energieadviseur kan dat het best als hij/zij inzicht heeft in het MJOP. Dat voorkomt voorstellen voor maatregelen waar in de komende jaren geen logisch moment voor is.
    Daarnaast helpt het om een heldere afbakening mee te geven. Bijvoorbeeld: alle maatregelen die zich binnen hun eigen levensduur en de resterende levensduur van het gebouw terugverdienen.

Provincie Utrecht maakt werk van doelgroep zorg

Provincie Utrecht, Gea van Oortmarssen (coördinator duurzame zorg) & Boy Zelle (projectleider ontzorgingsprogramma)
Lees in deze blog hoe de Provincie Utrecht met het ontzorgingsprogramma 11 kleinere zorgorganisaties hielp bij het starten met de routekaart-aanpak, het opstellen van de routekaart en het opnemen in (d)MJOP.