De CO2-reductietool
De CO2-reductietool
Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.
Kenmerken van de CO2-reductietool
- snel inzicht
- in te vullen door projectleiders vastgoed
- resultaat goed leesbaar voor bestuurders
- zelf aan te passen naar de eigen situatie
- per gebouw in te zetten
- geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.
Tips voor invullen
- Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
- Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
- Werk van groot naar klein.
- Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
- Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
- Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.
Zo ziet de CO2-tool er uit
Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1
Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.
Ondersteuning
Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?
- Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
- Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
- Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.
Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.
Veelgestelde vragen
In versie 2.0 is aangepast hoe nieuwbouw meetelt in de CO2-reductietool. Op het tabblad Nieuwbouw lees je alle uitgangspunten.
Nieuw in versie 2.0 van de tool is de mogelijkheid bestaand vastgoed op een later moment aan je routekaart toe te voegen. Als je in de toekomst wel gaat uitbreiden of verhuizen, maar niet gaat nieuwbouwen kun je voor de nieuwe locatie een locatietabblad aanmaken. Geef in cel C11 aan in welk jaar je het in gebruik neemt en maak een schatting van het jaarverbruik. Het verwachte jaarverbruik vul je in bij het jaar van ingebruikname (in de cellen AN31 tot en met CJ37, je hoeft dit alleen te doen voor het jaar van ingebruikname). Pas daarna kun je energiebesparende maatregelen inplannen om deze locatie te verduurzamen. Nb. Uiteraard moeten ook andere basisgegevens ingevuld worden, zoals het gebruiksoppervlakte (GO) en bouwlagen. Hoe schat ik in wat het toekomstig verbruik is van een pand dat geen nieuwbouw is? Uit de sectoranalyse komende de volgende gemiddelde verbruiken (elektriciteit en aardgas) per bouwjaarklasse per m2 gebruiksoppervlakte:- Ouder dan 1964: 41 kWh/m2 en 13,7 m3/m2
- 1965 tot en met 1974: 46 kWh/m2 en 15,2 m3/m2
- 1975 tot en met 1984: 45 kWh/m2 en 13,8 m3/m2
- 1985 tot en met 1991: 47 kWh/m2 en 14,0 m3/m2
- 1992 tot en met 1995: 47 kWh/m2 en 13,5 m3/m2
- 1996 tot en met 2009: 49 kWh/m2 en 10,7 m3/m2
- 2010 tot en met 2021: 47 kWh/m2 en 7,4 m3/m2
- Controleer de Excel-macro-instellingen en pas aan indien nodig. Dit doe je door naar het Excel-menu “Bestand” te gaan, vervolgens naar “Opties” te gaan, dan naar “Vertrouwenscentrum” en ten slotte naar “Instellingen voor macro’s”. Hier kun je de gewenste macro-instellingen kiezen, zoals het inschakelen van alle macro’s.
- Zet eventuele antivirusprogramma’s, firewalls of andere beveiligingssoftware tijdelijk uit en probeer het bestand opnieuw te openen. Als het bestand nu wel opent, kan dit duiden op een softwareconflict. Vraag je ICT-beheerder om de CO2-Reductietool op de whitelist te zetten.
- Controleer welke versie van Microsoft Office je gebruikt. De tool is geschreven in Office 2019. Mogelijk gebruik je een verouderde versie. Probeer de tool te openen in Office 2019 of nieuwer.
- Heb je de maatregel uitgevoerd dan verwerk je dat in kolom K (Procent al uitgevoerd).
- Heb je de maatregel nog niet uitgevoerd dan plan je deze in in het huidige jaar of verder.
- Maatregelen ingepland in het grijze gebied beïnvloeden het percentage in kolom T.
- Maatregelen ingepland in het grijze gebied worden niet meegenomen in kosten en besparingen.
- Check 24 van de toolchecker (“Check of er geen vreemde combinatie van maatregelen is ingepland.”) neemt maatregelen ingepland in het grijze gebied wel mee.
Kijk hier voor alle veelgestelde vragen over de CO2-reductietool