Veel cure-instellingen aan de slag met belangrijke pijler in Green Deal Zorg

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

  • snel inzicht
  • in te vullen door projectleiders vastgoed
  • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
  • zelf aan te passen naar de eigen situatie
  • per gebouw in te zetten
  • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

  • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
  • Werk van groot naar klein.
    • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
    • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
  • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

  1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
  2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
  3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

    Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

De CO2-tool is langzaam door veel locaties. Wat kan ik doen?
Het kan zijn dat door het invoegen van veel locaties de CO2-tool langzaam is. Je kunt twee dingen doen:
  1. Bovenin op het tabje Formules klikken en vervolgens op Berekeningsopties, handmatig klikken. Vergeet niet om regelmatig op Blad berekenen (er rechts naast) te klikken zodat de formules wel worden ververst. Let op, ook andere Excelbestanden die op dat moment op de computer open staan worden hierdoor op handmatig gezet.
  2. Meerdere CO2-tools gebruiken, bijv. alle huurpanden in een aparte tool zetten. Lees meer over het werken met meerdere toolbestanden.
Hoe verwijder ik locaties uit de CO2-tool?
Het veilig verwijderen van locaties die je niet meer in de tool wilt hebben staan gebeurt in twee stappen: Stap 1: Ga naar het tabblad Cijfers en wis de naam van deze locatie uit het overzicht. (Let op: VERWIJDER OF VERSLEEP NOOIT CELLEN UIT DE LOCATIE LIJST. Wissen betekent klikken op delete, backspace of via rechtermuisknop selecteren van ‘inhoud wissen’ zie screenshot hieronder.) Stap 2: klik met de rechtermuisknop op de naam van het tabblad onderaan en selecteer “verwijderen”. Klik op OK als je dit tabblad definitief wilt verwijderen. Nb. Wil je locaties niet definitief verwijderen, maar ze wel uit het samenvattende overzicht op het dashboard halen? Sla stap 2 dan over en wis alleen de naam in het tabblad cijfers. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een bepaald scenario wilt zien. Stap 1 (klik voor grotere weergave) Stap 2 (klik voor grotere weergave)
Het gas- of warmteverbruik in de CO2-tool wordt negatief. Wat kan ik daaraan doen?
Dit gebeurt veelal door het inplannen van een extra maatregel. Je krijgt je een opmerking in de CO2-tool en je kan niet verder tot je dit opgelost hebt. Je moet
  • of eerst de planning en/of besparingen van de andere ingeplande (gas- of warmte-) maatregelen aanpassen, voordat je deze maatregel in kan plannen,
  • of deze maatregel niet volledig inplannen (bijv. 0,5 i.p.v. 1).
Zeer waarschijnlijk heb je al een of meerdere maatregelen ingepland die de gas- of warmtevraag reduceren. De afname van gas- en warmtevraag van die maatregelen wordt geschat op basis van vuistregels, die toegelicht worden op het tabblad Bron. Als het gas- of warmteverbruik door (een of meerdere) maatregelen negatief wordt, passen de vuistregels niet zo goed bij dit gebouw.
  • Ofwel omdat de maatregelen elkaar beïnvloeden. Voorbeeld: een WTW op luchtbehandeling zal in een slecht geïsoleerd gebouw procentueel minder gas reduceren dan in een gemiddeld geïsoleerd gebouw. Ofwel: de vuistregels in de CO2-tool overschatten de besparing voor een slecht geïsoleerd gebouw.
  • Ofwel omdat de kenmerken van het gebouw anders zijn dan van een gemiddeld zorggebouw. Bijvoorbeeld als een gebouw minder glas heeft dan gemiddeld, dan wordt de besparing door beter glas overschat.
Een energiespecialist (intern of extern) kan je helpen de besparingen (en investeringskosten) beter in te  schatten. Je kan dit vervolgens op twee manieren in de CO2-tool verwerken:
  1. Als besparingen en investeringen in gelijke mate afnemen, kan je de maatregel  voor minder dan 1 (= 100%) inplannen. Stel: je gebouw heeft 90% gesloten gevel t.o.v. onze aanname, dan nemen investering en besparing van spouwmuur- of gevelisolatie met 10% af. Je kan de maatregel dan inplannen voor 0,9.
  2. Als besparingen en investeringen NIET in gelijke mate afnemen, kan je beter de investeringskosten en besparingen overschrijven. Haal de beveiliging van het locatietabblad af, en overschrijf de waarden. Tip: markeer de cellen met een kleurtje (zodat je later weet dat je hier de formules hebt overschreven). Zet de beveiliging er weer op.
Hoe zet ik kleine locaties in de CO2-tool?
Het is niet nodig kleine locaties allemaal apart in te voeren in de CO2-tool. Wij raden aan kleine panden samen te voegen op basis van het bouwperiode. Je kan dit doen door van de vergelijkbare locaties (veelal woningen) één fictief object te maken. Je telt dan het totaal oppervlak (GO) van deze locaties bij elkaar op. Doe dit enkel wanneer het aannemelijk is dat het uitvoeren van de CO2-reducrende maatregelen op een vergelijkbare manier verloopt. Lees meer over de bouwtechnische en energetische eigenschappen per bouwjaarklasse. Veel locaties? Bekijk ook deze veelgestelde vraag Werken met meerdere CO2-tools.