De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

De CO2-reductie­tool

Introductie van de CO2-reductietool voor het opstellen van een portefeuilleroutekaart zorgvastgoed care organisaties. Kenmerken, tips en de tutorial helpen je op weg.

Direct naar de tutorial

Kenmerken van de CO2-reductietool

  • snel inzicht
  • in te vullen door projectleiders vastgoed
  • resultaat goed leesbaar voor bestuurders
  • zelf aan te passen naar de eigen situatie
  • per gebouw in te zetten
  • geeft een cumulatief beeld voor alle gebouwen.

Tips voor invullen

  • Lees Hoe maak ik een portefeuilleroutekaart
  • Start met je eigen panden, maar neem huurpanden uiteindelijk ook mee. In de CO2-tool kun je aangeven of een pand eigendom of huur is. Stop de huurpanden (per verhuurder) in een aparte CO2-tool. Lees verder over huurpanden in de CO2-tool.
  • Werk van groot naar klein.
    • Meerdere kleine locaties (<150 m2) vergelijkbaar in bouwjaar/onderhoud kunnen worden samengevoegd op één tabblad.
    • Als jouw organisatie zeer veel locaties (>50) heeft, raden we je aan meerdere CO2-tools te gebruiken. Dit is ook handig als je routekaarten per regio wilt maken. Met het overkoepelend main dashboard kan je de tools vervolgens samenvatten.
  • Begin bij het invullen van de erkende energiemaatregelen maatregelen die je al weet. Laat dit zien aan je collega’s (de plaatjes werken motiverend!) en werk met hun verder richting de doelen van 2030 en 2050.

Zo ziet de CO2-tool er uit

Dashboard van de CO2-reductietool
Dashbord van de CO2-reductietool. Hier zie je de resultaten.
Locatietabblad van de CO2-reductietool
Locatietabblad van de CO2-reductietool. Hier plan je de maatregelen in.

Tutorial CO2-reductietool versie 2.0.1

Deze tutorial laat je alle onderdelen van de CO2-reductietool zien met toelichting en tips hoe je ze gebruikt.

Ondersteuning

Heb je vragen over het gebruik van de CO2-reductietool?

  1. Kijk bij Ondersteuning bij de CO2-routekaart
  2. Kijk hieronder bij de Veelgestelde vragen over de tool.
  3. Schrijf je in voor het eerstvolgende online Vragenuurtje. Dit zijn webinars waarin meerdere vragen worden behandeld en je ook zelf vragen kunt stellen. De CO2-reductietool Vragenuurtjes zijn iedere week op dinsdagmiddag 15.30-16.30 uur.

    Meld je aan voor één of meer sessies en zet je vraag in het aanmeldformulier. Je kunt zo vaak meedoen als je wilt en je kunt je tot op het laatste moment aanmelden. Na aanmelding ontvang je direct een link voor de Teams-meeting.

Veelgestelde vragen

Wat wordt in de CO2-tool bedoeld met (duurzame) warmte?
In de CO2-reductietool versie 2.0 kun je ingekochte warmte in gigajoule (GJ) invullen. In tool versie 1.3 en eerdere versies werd warmte eerst omgerekend naar aardgasequivalent. Dat werkte niet lekker en gaf veel verwarring. Je kunt met de eerste maatregel in de tool (Sluit aan op een duurzaam warmtenet) aangegeven of je in de toekomst duurzame warmte in gaat kopen. Zie de veelgestelde vraag hierover. In tegenstelling tot versie 1.3 wordt het aandeel zelf opgewekte (duurzame) warmte niet meer berekend in versie 2. Dit kengetal werkte niet goed en werd ook weinig gebruikt.
Welke gebouwen/bouwdelen moet ik meenemen in de routekaart?
In principe neemt een zorgorganisatie in haar CO2-routekaart alle gebouwen en gebouwdelen in eigendom, huur en verhuur mee. Dit omvat dus alle locaties waarvan de zorgorganisatie exploitant is, ook huurpanden die de zorgorganisatie exploiteert. En ook gebouwen die de zorgorganisatie niet (meer) zelf gebruikt en verhuurt aan derden. Zie ook deze veelgestelde vragen:  
Hoe neem ik panden mee die worden of zijn afgestoten of gesloopt of vernieuwd?
Neem panden die worden afgestoten of gesloopt mee in je routekaart. Dit heeft immers grote invloed op het energieverbruik en de CO2-uitstoot!

Situatie 1: De vervangende nieuwbouw wordt opgeleverd in 2023 of later

Als de vervangende nieuwbouw opgeleverd wordt in 2023 of later dan neem je het gebruiksoppervlak mee op het tabblad Nieuwbouw. In dat geval worden de kengetallen op dit tabblad gebruikt om het energieverbruik in de toekomst te berekenen. Desgewenst kan je die aannames aanpassen.

Situatie 2: Er is al nieuwbouw voor een gesloopte locatie

In de CO2-tool maak je daartoe een tabblad voor het gebouw. Noem die bijv. “Locatie … (o)” en vul je algemene gebouwgegevens in (i.i.g. m2 GO), het jaar van sloop/afstoot en het energieverbruik vanaf 2018. Als er al vervangende nieuwbouw is, maak je daarvoor ook een tabblad. Noem die bijv. “Locatie …. (n)”. Vul ook hier algemene gegevens in (i.i.g. GO) het energieverbruik. Zorg dat het energieverbruik van de oudbouw en de nieuwbouw niet dubbelt in het jaar waarin beide in gebruik waren. Op welk tabblad je het energieverbruik van het laatste jaar van de oudbouw en het eerste jaar van de nieuwbouw invult, maakt niet uit.

Situatie 3: Terrein met meerdere gebouwen die deels gesloopt/gerenoveerd worden

Je hebt een terrein met meerdere gebouwen, waarvan er komende jaren een of meerdere gesloopt en herbouwd of gerenoveerd worden.
  • Je kan ieder gebouw op een eigen tabblad zetten. Dan gebruik je situatie 1 en 2 om de sloop/nieuwbouw te modelleren. Het inplannen van maatregelen is dan per gebouw en inschattingen van kosten en besparingen redelijk nauwkeurig. Maar, als er maar één energiemeter is, moet je het energieverbruik van de individuele gebouwen schatten. Daar zit dan een grote onnauwkeurigheid.
  • Je kan één tabblad voor het hele terrein gebruiken. Voeg voor de sloop/nieuwbouw een maatregel toe. Schat gas-, warmte- en elektrareductie (of toename) en vul die in. Voordeel is dat je niet het energieverbruik per gebouw hoeft te schatten. En, de Informatieplicht is per terrein. Nadeel is dat je aan een maatregelenoverzicht van meerdere gebouwen samen niet zo veel hebt voor je eigen werkplan: kosten en besparingen zijn te grof ingeschat.

Heb je de routekaart nodig voor de Milieuthermometer Zorg?

Een instelling kan er bij certificering voor de Milieuthermometer Zorg voor kiezen om op een vestiging waar meerdere gebouwen staan bepaalde gebouwen uit te sluiten. Dit wordt expliciet op het certificaat gemeld. Voor brons geldt bijvoorbeeld: “toegestaan mits dit minder dan 25% gebouwoppervlak betreft, of de uitgesloten gebouwen worden binnen 5 jaar gerenoveerd/gesloopt/afgestoten.” Ook dan is het verstandig deze panden wél in de de routekaart op te nemen.
Kan ik zowel WKO als hybride warmtepomp inplannen?
Nee. Deze twee maatregelen die onder natuurlijk moment staan vermeld kunnen niet samen worden ingepland. In een WKO zit namelijk al een warmtepomp. Als er op de zorglocatie een WKO aanwezig is, zet je in de CO2-reductietool alleen deze maatregel (standaard op rij 100) in kolom F op van toepassing (‘1’). Plan geen hybride warmtepomp (standaard rij 101) erbij in (kolom F). Hiermee voorkom je dubbeltelling en door tevens bij de maatregel WKO in kolom G (of in het ingeplande jaar) een percentage lager dan 100% in te vullen, voorkom je dat het aardgasverbruik onder nul duikt. Gas terugleveren aan het net kan namelijk niet, zie ook deze veelgestelde vraag. Heeft de zorglocatie een hybride warmtepomp en geen WKO? Dan zet je alleen hybride warmtepomp (standaard rij 101) in kolom F op van toepassing (‘1’) en geef je ook hier een percentage lager dan 100% (kolom G, of in het ingeplande jaar) aan. Bekijk tabblad Bron voor de uitgangspunten voor beide maatregelen.