Hoe neem ik de CO2-uitstoot van nieuwbouw mee in de CO2-routekaart?

Hoe neem ik de CO2-uitstoot van nieuwbouw mee in de CO2-routekaart?

Nu het energiegebruik van gebouwen steeds lager wordt, vormen de CO2-emissies t.g.v. bouw en bouwmaterialen een steeds groter deel van de CO2-emissies over de totale levensduur. Daarom heeft Stimular de CO2-impact van bouw en bouwmaterialen zichtbaar gemaakt in de CO2-tool (versie 2). Dit om deze CO2-uitstoot dit mee te wegen in de afweging tussen sloop en renovatie/transformatie en in de keuze voor bouwmaterialen van nieuwbouw.

In de CO2-reductietool versie 2 wordt dit meegeteld op basis van input op het tabblad Nieuwbouw. Zorgorganisaties die een andere tool gebruiken kunnen referentiewaarden uit de CO2-tool gebruiken om dit ook in hun CO2-routekaart mee te tellen.

CO2-emissies van nieuwbouw in de CO2-tool

Op het tabblad Nieuwbouw in de CO2-reductietool worden CO2-emissies van nieuwbouw berekend. Deze bestaan uit emissies als gevolg van de toekomstige energievraag (links op dit tabblad) en emissies als gevolg van bouw en bouwmaterialen (midden op het tabblad).

De CO2-emissie van bouwmaterialen is standaard ingevuld met 340 kg/m2 GO. Gebruikers kunnen deze waarde wijzigen. Ze kunnen ook een jaartal aangeven vanaf wanneer ze CO2-neutraal bouwen. Uit onderzoek van W/E Adviseurs voor EVZ blijkt 340 kg/m2 GO voor nu (2024) een te lage waarde is voor traditionele bouw. Een betere inschatting is:

  • Groepswoning geschakeld traditionele bouw: 460 kg/m2 GO
  • Verpleeghuis traditionele bouw: 380 kg/m2 GO

Verlagen van CO2-emissies van nieuwbouw

De CO2-uitstoot van de bouw en bouwmaterialen kan echter veel lager worden door:

  1. compact te bouwen
  2. duurzame materialen te gebruiken, zoals hout voor de constructie en biobased isolatie
  3. zeer energiezuinig te bouwen.
    Door zeer energiezuinig (richting passief) te bouwen zijn minder zonnepanelen nodig om de minimale energetische prestatie uit het Bouwbesluit (BENG 2) te halen. Minder energiezuinige gebouwen hebben meer zonnepanelen nodig om te voldoen aan BENG 2. Zonnepanelen hebben een negatieve impact op de CO2-emissie van bouw en bouwmaterialen. NB: Als het resterende dak ook gebruikt wordt voor zonnepanelen tellen deze niet mee in dit getal.

Op basis van het onderzoek schatten we dat 260 kg/m2 GO haalbaar, maar ambitieus, is.