Verkenning van Stimular en BouwhulpGroep in hoeverre woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80 aanpasbaar zijn op de (toekomstige) woonbehoeften. Doel van de publicatie is om zorgorganisaties te stimuleren om vaker over renovatie en transformatie na te denken en zorgorganisaties te ondersteunen om intern in gesprek te gaan over hun wensenpakket voor de kamers van hun (toekomstige) bewoners.
Rapport van een literatuuronderzoek naar de eisen waar ruimtes bij zorgorganisaties voor langdurige zorg aan moeten voldoen om een optimaal binnenklimaat te bieden aan cliënten en medewerkers. Bevat advies met aanzet voor het opstellen van een programma van eisen (PvE) voor zowel zorgorganisaties als leveranciers.
Dit onderzoek laat zien dat circulair bouwen een relevante bijdrage kan leveren in het verduurzamingsvraagstuk van het zorgvastgoed. Het rapport geeft aanbevelingen voor de toepassing van een aantal basisprincipes voor ontwerp en ontwikkeling en ontwerpstrategieën. Aan de hand van een case study worden kwantitatieve inzichten gegeven in de bijdrage van circulair bouwen aan CO2-emissiereductie.
Een dak van zonnepanelen boven de parkeerplaatsen (solar carports) biedt een enorm potentieel voor het opwekken van duurzame energie. Voor met name ziekenhuizen, maar ook andere zorgorganisaties met grotere parkeerruimtes in de openlucht, kan het een interessante optie zijn om te onderzoeken. RVO heeft in 2021 een rapport gepubliceerd dat nuttige informatie geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden.
TNO-onderzoek naar aanleiding van de behoefte aan concepten om het energiegebruik van ziekenhuizen te reduceren. Insteek was om zonder inzet van fossiele brandstof een ziekenhuis te bedrijven met een klimatiseringssysteem dat eenvoudig aangepast kan worden aan het gebruik van de ruimte, met een minimum aan technische infrastructuur.
TNO heeft onderzocht hoe zorgorganisaties zich kunnen voorbereiden op het aansluiten op warmte- en/of koude-distributiesystemen (WKD). Het onderzoek richt zich niet alleen op de technische aspecten maar ook op de financiële en contractuele zaken waar een zorgorganisatie rekening mee moet houden.
Uit inventarisatie blijkt dat de Nederlandse ziekenhuizen zeer frequent gebruik maken van luchtbevochtiging. Het merendeel (83%) conditioneert het gehele gebouw waarbij 72% van de respondenten aangeeft gebruik te maken van stoombevochtiging. Wat is de noodzaak van de energie-intensieve bevochtiging?
Uit inventarisatie blijkt dat de Nederlandse ziekenhuizen zeer frequent gebruik maken van luchtbevochtiging. Het merendeel (83%) conditioneert het gehele gebouw waarbij 72% aangeeft gebruik te maken van stoombevochtiging. Wat zijn de alternatieven voor de energie-intensieve bevochtiging?
In regelmatig terugkerend overleg van de EVZ kennispartners met de cure-sector worden de actuele kennishiaten geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt deze kennisagenda opgesteld en het bijbehorend onderzoek gestimuleerd. Begin 2024 is er weer een update gemaakt.
Vanuit EVZ is samen met de zorgsector een inventarisatie gemaakt van de kennishiaten bij verduurzaming van zorgvastgoed. Deze zijn in deze kennisagenda beschreven. De kennisagenda wordt periodiek bijgewerkt. In februari 2024 is een update gepubliceerd.