Colofon

In 3,5 week een extra afdeling

Stichting tanteLouise, Wilfried Aper (manager zorgvastgoed)

Stichting tanteLouise gebruikt tijdelijke, modulaire zorggebouwen in de transitie van ‘het oude zorgcentrum naar het nieuwe verpleeghuis.’ Doordat mensen langer thuis blijven wonen, hebben zij vaak meer hulp nodig dan vroeger het geval was. De huidige zorggebouwen zijn vaak nog niet klaar voor die nieuwe eisen. Die hebben bijvoorbeeld badkamers waarin tweezijdige assistentie of een tillift installeren onmogelijk is. In tijdelijke zorggebouwen kan beter op de nieuwe zorgvraag worden ingespeeld. Intussen worden bestaande zorgcentra aangepast aan de nieuwe eisen.

Modulaire zorggebouwen

TanteLouise biedt in Bergen op Zoom langdurige zorg vanuit een tijdelijk zorggebouw dat voor 6 tot 8 jaar dienst doet. Het gebouw is modulair opgebouwd en biedt plaats aan 200 bewoners. Binnen 3,5 week werd de capaciteit uitgebreid door een leegstaand modulair zorggebouw in Oud-Beijerland, 50 km verderop te demonteren, vervoeren naar Bergen op Zoom en daar opnieuw op te bouwen, te updaten en volledig te installeren.

Ondanks de korte bouwtijd, kreeg de locatie een zeer hoog afwerkingsniveau om daarmee te voldoen aan de eisen voor professionele en kwalitatief hoogwaardige zorg voor cliënten met de zwaarste zorgbehoefte. Het werd een comfortabel huis voor 48 nieuwe bewoners.

Voordelen van modulair bouwen

Wilfried Aper, manager zorgvastgoed bij zorgcentrum tanteLouise, ziet meerdere voordelen van modulair bouwen: van de snelle bouw tot de relatief lage kosten. “Wij wisten uiteraard dat die units al een, twee of drie levens mee waren gegaan. Dat vinden wij aan de ene kant interessant ten aanzien van duurzaamheid, want dat wat al gebruikt is en weer opnieuw gebruikt kan worden, hoef je niet weg te gooien. Aan de andere kant wordt het daardoor ook economisch interessanter.”

Bronnen: De Meeuw en Modulair bouwen in de zorg, Rianne Lachmeijer (augustus 2019)