Een CO2-routekaart of portefeuilleroutekaart (kort: routekaart) laat zien op welke manier je als organisatie je vastgoedportefeuille in lijn gaat brengen met de klimaatdoelen van 2030 en 2050.
Dit doe je door per gebouw energiemaatregelen in te plannen, zoveel mogelijk op natuurlijke momenten (nieuwbouw/renovatie/vervanging). De CO2-routekaart geeft vervolgens inzicht in de verwachte besparingen (op energie, CO2 en kosten) en de daarvoor benodigde investeringen. Zowel eigendom als huur wordt hierbij meegenomen.
De bestuurder stelt de plannen in de CO2-routekaart vast, als verbindende schakel tussen strategie, financiën en uitvoering. Onderdeel van de vaststelling is dat er voor in ieder geval vier jaar financiële ruimte en capaciteit is geregeld om de ingeplande maatregelen uit te voeren.
Voor cure is er een invulformat portefeuilleroutekaart die dient als CO2-routekaart. Bij dit invulformat is ook de bestuurlijke vaststelling opgenomen.
Zie: Opstellen portefeuilleroutekaart cure.
Voor care zijn er twee documenten die samen de CO2-routekaart vormen:
Van alle grote zorgorganisaties (>250 fte) wordt gevraagd om een CO2-routekaart op te stellen en bij te houden. Lees hier waarom. Voor de ziekenhuizen (cure) ziet de routekaart er iets anders uit dan voor de langdurige zorg (care) en revalidatie.Â
Zorgorganisaties met een EED-auditplicht of die lid zijn van een van de brancheorganisaties in de zorg (ActiZ, de Nederlandse ggz, VGN, NFU of NVZ) moeten in ieder geval een CO2-routekaart opstellen.Â
Maar ook als je niet EED-auditplichtig bent, maar wel je vastgoed strategisch wilt verduurzamen (en wie wil dit nou niet?), is het zinvol om een routekaart te maken. Je gaat daarmee de noodzakelijke aanpassingen inplannen op natuurlijke momenten. En het geeft je als organisatie meer inzicht in de besparingen en benodigde investeringen voor duurzaam onderhoud en beheer.
Het maakt niet uit of het vastgoed in eigendom is of gehuurd. Ook voor gehuurd vastgoed is het aan de gebruiker – de zorgorganisatie –Â om verduurzamingsbeleid te maken. Natuurlijk wel zoveel mogelijk samen met je verhuurder.
Voor eerstelijns en kleinere zorgorganisaties (<10 gebouwen) is er geen verplichting om een CO2-routekaart op te stellen. Er zijn andere tools beschikbaar voor verduurzaming, zowel strategisch als meer praktisch. Kijk hier welke hulpmiddelen voor verduurzamen voor eerstelijns er zijn.
Het opstellen van een CO2-routekaart kan het best worden gedaan door de vastgoedafdeling. Het vaststellen gebeurt door het bestuur. Andere betrokkenen zijn bijvoorbeeld de energiecoördinator, facilitair manager, duurzaamheids- of MVO-coördinator en controller.
In de praktijk blijkt dat het goed werkt als de vastgoedafdeling een start maakt met (voor cure) het invulformat of (voor care) de CO2-reductietool of andere tool en de gegevens invult die bekend zijn. Vervolgens worden de anderen erbij betrokken om hun kennis en kunde in te brengen en de routekaart verder aan te vullen.
Betrek het bestuur tijdig bij het proces, zodat er aansluiting is met strategie en financiën. Met het invullen van de bestuursoplegger stellen zij tot slot de routekaart vast.
Voor huurpanden stel je de routekaart samen met je verhuurder op. Sinds 2023 is de verhuurder verantwoordelijk voor de gebouwgebonden energiemaatregelen. Dat maakt het hopelijk iets makkelijker hierover in overleg te gaan.
Meerdere zorgorganisaties maken gebruik van een extern bureau om de routekaart (mede) op te stellen.
Lees de tips voor het inschakelen van externe ondersteuning.
De CO2-of portefeuilleroutekaart is een aanvulling op het strategisch huisvestingsplan (SHP of LTHP) en meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
Maandelijks actualiteiten ontvangen
Blijf op de hoogte van de CO2-routekaart en duurzaam zorgvastgoed met de EVZ nieuwsbrief.
Copyright © 2024 – Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Colofon | Cookiebeleid
De brancheorganisaties roepen alle zorgorganisaties op om een actuele, complete, vastgestelde CO2-routekaart op te sturen naar EVZ. De status van ingeleverde routekaarten staat op de ZorgDuurzaamKaart.