BouwhulpGroep heeft in opdracht van EVZ/Stimular verkend in hoeverre woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80 aanpasbaar zijn op de (toekomstige) woonbehoeften. Daarbij zijn 4 typen wooneenheden als basismodel genomen voor de woonbehoefte in de langdurige zorg. Daarbij is gekeken naar logische combinaties van doelgroepen en typen wooneenheden. Vervolgens is op basis van de eigenschappen van het gebouw uitgewerkt welke gebruiksmogelijkheden er zijn.
In deze publicatie lees je:
- Aanleiding, afbakening en aanpak van de uitgevoerde verkenning
- Vier typen wooneenheden als basismodel voor de woonbehoefte in de langdurige zorg
- Logische combinaties van doelgroepen en typen wooneenheden
- Het belang van de beukmaat voor de gebruiksmogelijkheden van een wooneenheid
- Conclusies over de toekomstwaarde van woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80
Deze publicatie is een stimulans om na te denken over renovatie en transformatie. Het geeft je handvatten om in de organisatie in gesprek te gaan over het wensenpakket voor de kamers van je (toekomstige) bewoners.
Deze publicatie is geschreven voor:
- Vastgoedprofessionals in de zorg
- Milieu- en duurzaamheidscoördinatoren in de zorg
- Hun collega’s die meedenken over renovatie van woonzorggebouwen (en specifiek het wensenpakket voor de kamers van de bewoners)
Conclusies
- Op basis van de reactie van de deelnemende zorgorganisaties lijkt er potentie om vaker te kijken naar langer gebruik van woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80. De beschikbaarheid van tijdelijke huisvesting voor de bewoners bij een verbouwing is daarbij wel een belangrijke voorwaarde.
- De eigenschappen van het gebouw bepalen welke typen wooneenheden mogelijk/zinvol zijn. De beukmaat is hierbij de meest dominante eigenschap (t.o.v. bijvoorbeeld, diepte, oppervlakte en daglichtzijde).
- Woonzorggebouwen uit de jaren 70 en 80 met een seriematige casco opbouw lijken op meerdere manieren (ofwel naar meerdere typen wooneenheden) aanpasbaar te zijn.
- Soms lijkt een gebouw wel potentie te hebben voor een verdere toekomst als woonzorggebouw, maar niet voor de doelgroep die er nu in woont.
- In woonzorggebouwen voor ouderen vergroot een collectieve douche in combinatie met een individueel, rolstoelgeschikt toilet met wastafel op de kamer de mogelijkheden voor verder gebruik in de toekomst.
Stimular en Bouwhulpgroep, oktober 2024