Afhankelijk van de grootte van de zorglocatie- en organisatie gelden er de volgende wettelijke bepalingen en richtlijnen:
Renovatiestandaard
Dit is een vrijwillige standaard voor gebouweigenaren en beheerders die gebouwen gaan renoveren tussen nu en 2030. Met deze richtlijn kun je ervoor zorgen dat je gebouw na renovatie voldoende energiezuinig is en daarmee voldoet aan de eindnorm voor 2050. Daarmee voorkom je dat nog een keer zou moeten verbouwen om aan die eindnorm te voldoen. De renovatiestandaard is van toepassing op utiliteitsbouw, niet op woningen.
Lees meer in het kennisbankartikel: Renovatiestandaard
Energiebesparingsplicht
Geldt voor locaties bij een jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas of een equivalent daarvan. Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht organisaties alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uitvoeren.
Lees meer in het kennisbankartikel: De energiebesparingsplicht en andere plichten.
Informatieplicht
Geldt voor locaties bij een jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas of een equivalent daarvan.
Voor de care is afgesproken met EZK dat de CO2-reductietool met informatie over de (nieuwe) erkende maatregelen gebruikt mag worden om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. De deadline voor de informatieplicht is 1 december 2023. Lever voor 1 december de CO2-reductietool in via het eLoket van RVO om hieraan te voldoen.
Lees meer in het kennisbankartikel: De energiebesparingsplicht en andere plichten.
EED energie-audit
Geldt voor organisaties met meer dan 250 fte, óf een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. De EED energie-audit moet elke vier jaar worden uitgevoerd en geeft informatie over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van een onderneming.
De vorige deadline was 31-12-2020. De nieuwe deadline is afhankelijk van wanneer je het de vorige keer hebt ingeleverd. Ons advies is: neem 1 januari 2024 als deadline, dan kun je het gelijk laten lopen met vierjarige update van de CO2-routekaart. Deze kan namelijk in combinatie met een oplegger worden gebruikt om te voldoen aan de EED-auditplicht. Lees meer hierover in het nieuwsartikel: CO2-routekaart ook voor informatieplicht, EED, verzekeraars.
Het keurmerk Milieuthermometer Zorg geeft vrijstelling van de EED-plicht op het niveau van locaties. Voor de EED moet je alle locaties/gebouwen meenemen in je rapport. Daarom adviseren wij om de CO2-reductietool te gebruiken. Lees meer over de Milieuthermometer bij Milieu Platform Zorgsector.
CSRD
Het is nog onduidelijk of zorgorganisaties gaan vallen onder de CSRD wetgeving. Kijk wat Milieuplatform Zorgsector erover schreef. De werkgroep communiceert hier ook over via de MPZ nieuwsbrief.
Wetchecker energiebesparing
Handige online tool van RVO. Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er voor je organisatie of gebouw zijn. Ga naar: RVO Wetchecker energiebesparing. Je hebt deze informatie nodig om de tool in te vullen: aantal medewerkers, jaarlijkse omzet en balanstotaal, energieverbruik per locatie, gebruiksoppervlakte van de gebouwen. De getallen mogen een benadering zijn.