Onlangs heeft het kabinet het advies gegeven de ruimtetemperatuur van kantoren en woningen terug te zetten naar 19 graden. GGz Breburg heeft dit advies opgepakt en kijkt nu waar het mogelijk is om dit (deels) uit te voeren. Er is een bericht hierover intern verspreid en de facilitair medewerkers hebben instructies gekregen hoe ze het kunnen aanpakken.
Maurice Roovers, projectleider duurzaamheid bij GGz Breburg, is de drijvende kracht hierachter. Maurice: “Bij ongeveer 80% van ons vastgoed kunnen we verlaging gewoon uitvoeren. Bij ongeveer 20% van ons vastgoed, zoals de afdeling eetstoornissen en de ouderenklinieken zullen we het deels of niet uitvoeren. We doen het ‘daar waar het kan’. Deze belangrijke nuance is in overleg met onder andere de betreffende managers bedrijfsvoering besproken.”
Actuele aanleiding is het kabinetsadvies met als achterliggend idee de afhankelijkheid van (buitenlands) gas te verminderen. Maar ook de sterk gestegen kosten van energieverbruik waren al een belangrijke reden om te willen besparen op energie voor verwarming voor deze instelling. En GGz Breburg was al langer aan de slag gegaan met verduurzaming, onder andere met de CO2-routekaart en verduurzamingsmaatregelen. Maurice: “Het met vereende krachten bereiken van onze verduurzamingsdoelen is ook gewoon leuk.”
Instructie die is meegegeven aan de facilitair medewerkers van GGz Breburg:
Hoe gaat een en ander in zijn werk? Het terugzetten van de ruimtetemperatuur doe je via de thermostaatknoppen. Dit mag je zelf doen: zet de kraan op het tweede puntje achter de twee. Dan staat het setpoint op 19 graden.
Belangrijk is om alle radiatoren in een ruimte even langs te lopen, om te voorkomen dat enkele radiatoren die hoger staan ingesteld de verlaagde ruimtetemperatuur proberen te corrigeren waardoor het effect verloren gaat. Ook komt het voor dat er geen thermosstaatknop aanwezig is. Het controleren en verzetten van de thermostaatknoppen is in principe een eenmalige actie, je hoeft niet dagelijks aan de knoppen te draaien. Uiteraard kun je zelf nog een beetje finetunen zeker als er geen thermosstaatkranen aanwezig zijn.
Het is duidelijk dat dit niet een kwestie is van zomaar even een knop omlaag draaien. Maar het is voor deze geestelijke gezondheidszorg-instelling belangrijk genoeg om mee aan de slag te gaan om in de praktijk te ervaren wat er op korte termijn mogelijk is.
Maurice: “Terugkijkend geeft het voldoening om te ervaren dat het draagvlak voor deze maatregel, ook in de koude week, groot is te noemen. Met de reacties en onze ervaringen van de eerste week kan ik tegen iedereen zeggen: pak nu het moment om enige bijstelling te doen. Oefen ermee en ga ermee door in de komende winter(s). De oorlog kan voorbij gaan, het gas-vraagstuk inclusief de hoge kosten blijven tot er een alternatief is.”