Bij de sloop van het voormalig Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam zijn materialen ‘geoogst’ die opnieuw te gebruiken zijn. Het Erasmus MC schakelde een gespecialiseerde partij in om het sloopproject mede vorm te geven en de aanbesteding te schrijven. Zo krijgen deuren, plafondplaten en kozijnen uit het ziekenhuis een tweede leven.
Materialenpaspoort
Er werd een materialenpaspoort samengesteld met maar liefst 2.720 producten. Taco van Iersel, projectmanager bij het Erasmus MC: ‘Al die producten hebben we online gezet met foto’s en een 3D-model. Vervolgens konden partijen daarop inschrijven. We hebben de producten ook van waarden voorzien zodat we ze konden scoren op mate van circulariteit. Die prijs werd als korting berekend op de sloopkosten. Want de circulaire sloop mocht niet duurder worden dan traditionele sloop.’
Gebouwen met verschillende circulaire ambitieniveaus
‘De sloop van een relatief klein gebouw hebben we apart aanbesteed omdat de circulaire ambitie hier héél hoog lag. Het was een jong gebouw uit 2003 dat destijds met een IFD-subsidie (Industrieel, Flexibel, Demontabel) heel vooruitstrevend was gebouwd. Van dit gebouw werden de betonconstructie, de staalconstructie, plafondplaten, binnendeuren, kozijnen en toiletpotten geoogst voor hergebruik.
Het grote gebouw stamt uit 1958, een tijd dat er heel anders gebouwd werd. De meeste materialen hebben echt geen toekomstwaarde meer. Voor dit gebouw is een andere ambitie gekozen, namelijk om de kelder te behouden. Daarmee kunnen we omgerekend ongeveer 1.400 retourvluchten naar New York besparen qua CO2-uitstoot.’
Bron: IVVD kennisplatform, juni 2020
Bekijk ook de video over circulariteit van Erasmus MC, waarin de verschillende bij dit project betrokken partijen aan het woord komen.